16 Aralık 2008 Salı

Fotoğraflarla '68 Almanyası



Uzun zamandır haftasonlarım boş geçmiyor. Gitmek istediğin sergiler oluyor hafta içide müsait olamıyordum. Pazar günü boş günümdü ve arkadaşımla düştük Santralistanbul yollarına. Taksim'den belli saatlerden servis kalkmasına rağmen biz gene de Eminönü'nden otobüsle geçmeyi tercih ettik.

Daha önceden bir kere daha gitmiştim. Bahçesi ve Enerji Müzesi dahil hayran kalmıştım ve fotoğraf makinemi götürmediğim için çok pişman olmuştum.Bu sefer tedbirli davrandım ve makinemi getirdim.

Sergi Erika Sulzer-Kleinemeier'ın 68 Kuşağı:Almanya ile Michael Ruetz'in Huzursuz Bahar adlı fotoğraf sergileri vardı. Fotoğraf işinde çok yeni olduğum için çok fazla fotoğrafçı ne yazık ki tanımıyorum. Sergiye giderken de çok fazla fikrim yoktu. Bu her yıl nedense(!?) her yer 1968 yılına takılmış durumda. Bende konu 68 olunca gitmeye karar verdim.

Erika Sulzer-Kleinemeier, 68 yılında Almanya'da gelişen olayları fotoğraflamış. Özellikle de kadın hareketleri ve kadın eylemciler üzerine yapmış olduğu fotoğraflar çok hoşuma gitti.

Michael Ruetz'in "Huzursuz Bahar" sergisi yine 68 konulu. Ancak Michael Ruetz, sadece Almaya'daki eylemleri değil, Avrupa hatta (özellikle Yunanistan) ve Amerika'da çekmiş olduğu pek çok fotoğraf yer alıyor.

Sergiyi gezdikten sonra kendimce şu kanıya vardım: belgesel fotoğrafı çeken bir fotoğrafçının dünyadaki ve ülkesindeki gelişmeleri çok ciddi bir şekilde akip etmesi gerekiyor. Her an her yerde olmak tabikide mümkün değil. Ama dünya ve kendi ülkemiz için milli hafıza oluşturması açısından gerçekten önemli bir misyona sahip belgesel türü fotoğraf çekenler. Ben kendimce bir takvim oluşturmayı düşündüm. Türkiye'de (yurtdışı şimdilik imkansız gözüküyor)ya da (imkanlar dahilinde düşünürsek) İstanbul'da yıl içinde pek çok etkinlik ve eylemler gerçekleşiyor. Bir takvim oluşturup en azıdan kendi fotoğraf arşivimi oluşturabilirim. Zaman, işe koyulma zamanı artık!

(Biterken Çalan: R.E.M - Imitation Of Life)

5 yorum:

Eleştirel Günlük dedi ki...

fotograf tanikliktir. Dogru yalansiz taniklik ise tahlikelidir...Su sitede Sili'nin Pinochet donemi tanikligini gorebilirsin. Oldukca etkilidir.

yarabandı dedi ki...

Bu linki yollaman benim için çok ilginç bir tesadüf oldu.

bugün 11. istanbul sinema-tarih buluşması adında bir film festivali başladı. bende şili'de saklı günler adında bir film izledim. cunta döneminde isveç ateşesi olan Herald Edelstam'ın masum insanların ölüme gönderilmesini engelleme çabaları yer alıyor. şimdi sende bu linki yollayınca güzel bir tesadüf oldu benim için.(bu arada filmi tavsiye ederim çok başarılı olmuş http://sinematarih.tursak.org.tr/ )

paylaşım için teşekkürler.

BUROCK dedi ki...

bu sene 68 üzerine çok şey olmasının nedeni 40 ıncı yılı olması dolayısıyla olmasın?

yarabandı dedi ki...

o kadarını ben de biliyorum. ama neden 20-30'uncu yıllarda değilde bu yıl? ya da bir 10 yıl sonra?

Eleştirel Günlük dedi ki...

Ben de tesekkur ederim. Filimi izlemeye calisacagim.